AL HET NIEUWS UIT
GERAARDSBERGEN, NINOVE,
HERZELE, ZOTTEGEM EN SINT-LIEVENS-HOUTEM


Bestuurder sterft onder geparkeerde oplegger

HERZELE – Omstreeks 23 uur zondagavond kwam een chauffeur om het leven op de N46 Oudenaardsesteenweg in Herzele. De bestuurder verloor om een nog niet gekende reden de controle over het stuur van zijn wagen en knalde tegen een geparkeerde vrachtwagen. De personenwagen schoof letterlijk onder de oplegger. De chauffeur reed in de richting van Zottegem toen het ongeval gebeurde. Een verkeersdeskundige van Oost-Vlaams parket onderzoekt de exacte omstandigheden van het ongeval. (InOost.be – 20 november 2017)

11-jarig meisje spoorloos in Gent

GENT, GERAARDSBERGEN – Zondag verdween het elfjarig meisje Achïa Kadima uit Geraardsbergen in de buurt van het Sint-Pietersplein in Gent. Child Focus en de politiediensten zoeken het meisje. Ze is 1,70 meter lang, heeft een donkere huidskleur en kroezelhaar. Toen ze verdween droeg ze een zwarte legging, zwarte schoenen met een gouden tip, een roze boekentas, een gouden ring en ketting. Mogelijk is Achïa zelf weggelopen, want dat deed ze al eerder. Wie inlichtingen over het meisje heeft kan daarmee terecht op het telefoonnummer 116.000 van Child Focus. (InOost.be – 17 september 2017)

Vijf jaar gevraagd voor stelende ontsnapte

GERAARDSBERGEN ● Het openbaar ministerie vordert vijf jaar gevangenisstraf voor Stefaan L. uit Geraardsbergen, die even de gevangenis mocht verlaten, maar niet terugkeerde. Daar staat geen nieuwe straf op, maar de man kreeg na een tijdje financiële problemen en stal dan maar twee handtassen en een auto. Daar staat natuurlijk wel een straf op. De strafrechter oordeelt in juni, maar zal ongetwijfeld rekening houden met het gevulde strafregister van de man.

Twee jaar cel voor 36-jarige dief

NINOVE, GERAARDSBERGEN, DEFTINGE, LIERDE ● De strafrechter heeft de 36-jarige Pedro W. uit Ninove tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld - de helft met uitstel - voor drie diefstallen, die hij samen met Koen M. uit Geraardsbergen pleegde. Het duo stal, onder meer, een laptop in de kantine van VC Deftinge in Lierde. Ze maakten tijdens hun strooptocht ook een bosmaaier en zelfs een Peugeot Partner buit.

Man lichtte kuisbedrijf op

ZOTTEGEM ● De 49-jarige Luc O. uit Herzele verduisterde volgend de strafrechter geld van zijn werkgever, de firma Cleaning Masters. De man werkte bij de vennootschap, maar zocht ook klanten voor eigen rekening. Voor het kuisen van drie kastelen, waarin horecazaken gevestigd waren, stak hij de recette vijf jaar lang in eigen zakken. Onder die zaken ook Kasteel Breivelde in Zottegem. In 2013 werd de oplichting duidelijk. Aanvankelijk ontkende Luc O., maar die gaf uiteindelijk toe onder druk van de getuigenissen. De strafrechter veroordeelde O. tot twaalf maanden gevangenisstraf en zeshonderd euro boete.

Vijftien reeën doodgereden

OOST-VLAANDEREN ● Met sensoren zullen de bermen worden afgetast naar de aanwezigheid van grof wild in de wegbermen. Wanneer er zich everzwijnen of reeën bevinden, dan zullen de maximale snelheden automatisch worden verlaagd. Dat is ook nodig, zegt Natuurpunt, want op de Oost-Vlaamse wegen werden in 2016 maar liefst 980 zoogdieren doodgereden, waaronder vijftien reeën. De meeste slachtoffer vielen op de E17, de E34 en de N45 tussen Aalst en Ninove. Op de E17 in Waasmunster werd twee weken terug nog een ree aangereden. Daarop gebeurde een zwaar ongeval achteraan in de file. Natuurpunt vraagt natuurlijk dat automobilisten waakzaam zijn, maar wil ook dat de overheid maatregelen neemt. Dat kan met de sensoren, maar ook met ecoducten en wildtunnels.

Woningen in plaats van moskee en parking

GERAARDSBERGEN ● De site tussen de Reepstraat, de spoorbedding en de Oudenaardsestraat in Geraardsbergen wordt een woonzone. Daarmee komt er een einde aan de parking die er nu ligt en ook aan de plannen om er een moskee op te trekken. De vzw Sociaal-Cultureel en Educatief Huis diende daartoe bij de provincie een aanvraag in.

Nieuw sportterrein op Bevergemse Vijvers

ZOTTEGEM ● Op het domein De Bevegemse Vijvers in Zottegem worden een ominisportterrein en, langs de Finse piste, een fit-o-meter aangelegd. De realisatie van het omnisportterrein kost ruim 100.000 euro. De kantine langs bij het kunstgrasveld wordt afgewerkt. Dat kost 65.000 euro. De sportvloer in de Bevegemse Vijvers wordt vernieuwd, net zoals de omheining aan de speelweide en het sportstadion. Die beide samen kosten 77.000 euro. Zottegem zal ook heel wat kleiner sportmateriaal aankomen of vernieuwen. Samen gaat er extra 335.000 euro naar sport.

Kasseien verdwijnen op de muur

GERAARDSBERGEN ● Burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen roept iedereen op om de kasseien van de Muur van Geraardsbergen gewoon in de straat te laten liggen. Verzamelaars zijn tuk op de kasseien. Dat noopt de gemeente er telkens weer toe de Muur te repareren, maar zorgt, volgens De Padt ook voor gevaar. Fietsers kunnen vallen als iemand een steen uit het wegdek heeft verwijderd.

CD&V, Sp.a en Groen vormen Samen

NINOVE ● CD&V, Sp.a en Groen zullen bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2018 in Ninove letterlijk samen naar de kiezer trekken. Hun nieuwe gezamelijke lijst noemt ‘Samen’ en Veerle Cosyns van CD&V wordt lijsttrekker. Sp.a en Groen vormden tijdens de vorige verkiezingen al een kartel. Het nieuwe programma moet nog vorm krijgen, nadat ook inwoners en mogelijke onafhankelijke kandidaten hun zegje deden. Huidig coalitiepartner Open VLD wil eerst het coalitieakkoord verder uitvoeren en daarna reageren. N-VA lonkt naar Open VLD.

Vlaanderen beschermt 198 hectare bossen

VLAAMSE ARDENNEN ● De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege 198 hectare bedreigd bosgebied beschermd in de Vlaamse Ardennen. Het zijn vooral zonevreemde bossen, die niet bos- of natuurgebied liggen, maar op bouwgronden, in industriezones en recreatiegebieden.