AL HET NIEUWS UIT
BUGGENHOUT, LEBBEKE,
DENDERMONDE EN HAMME


Al vier brutale roofovervallers ingerekend

DENDERMONDE – Zondag in de vooravond drongen, vermoedelijk vijf, overvallers binnen in de woning van de 74-jarige gepensioneerde bankdirecteur C.V. in de Vondenparklaan in Sint-Gillis-Bij-Dendermonde. De man werd geslagen en geschopt. Vervolgens werd hij beroofd. De bankier kon zelf de hulpdiensten bellen, maar kon de deur niet meer eigenhandig openen. Het slachtoffer werd zwaargewond naar het ziekenhuis Sint-Blasius gebracht. Nadat in de woning sporen werden gezocht, konden al vier daders worden gearresteerd. Van een vijfde is de identiteit gekend, maar de man zelf blijft spoorloos. Hij staat gekend bij justitie voor geweldpleging. De omvang van de buit is nog niet duidelijk. Toen de roofoverval gebeurde verbleef de vrouw van het slachtoffer aan zee. (InOost.be – 3 oktober 2017)

Vier jaar cel voor twintig inbraken

DESTELBERGEN, SINT-NIKLAAS, WAASMUNSTER, LOKEREN, DENDERMONDE ● Voor inbraken in Schilde, Sint-Niklaas, Destelbergen, Waasmunster, Zoersel, Ranst, Lokeren, Dendermonde, Wijnegem en Zandhoven heeft de strafrechter een Litouwer van 34 jaar tot vier jaar cel veroordeeld. In totaal konden speurders de man aanwijzen bij twintig inbraken in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Hij ging er telkens vandoor met juwelen, geld, parfum, laptops, smartphones en tablets.

Chris Binon stelt tentoon in raadszaal

BUGGENHOUT ● Nog tot 25 juni stelt kunstenares Chris Binon uit Temse schilderijen en grafiek tentoon in de raadszaal van het Buggenhoutse gemeentehuis. Maandelijks organiseert de Kunstraad er een nieuwe expo. De expo is elke zaterdag en zondag van 15 tot 18 uur te bezoeken in het Administratief en Cultureel Centrum in de Nieuwstraat in Buggenhout.

Dik half miljoen voor restauratie windmolen

HAMME ● Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois trekt 585.000 euro uit voor de restauratie van de windmolen De Grote Napoleon bij het Posthoornplein in Hamme. De molen is eigendom van de familie Mariman die rond de molen een bakkerij, bakkerijmuseum, tearoom en feestzaal uitbaten.

Leegloop bij burgemeesterspartij NCD

BUGGENHOUT ● De raadsleden en schepenen van NCD, de Nieuw Christen Democraten, van Buggenhout doen de legislatuur trouw uit en ook de taken die ze opnamen, maar veel van hen keren NCD dan de rug toe om met oppositiepartij CD&V naar de verkiezingen van eind volgend jaar te trekken. Als ze dat nu zouden doen, dan wordt de gemeente quasi onbestuurbaar. NCD-raadsleden Jonathan Van Dooren en Jan Stevens maakten eerder al hun overstap bekend. Ook de schepenen Geert Hermans en Geert Mannaert stappen over en huidig gemeenteraadslid Pierre Claeys doet als lijsttrekker van CD&V een gooi naar het burgemeesterschap. Ze worden nu gevolgd door het gros van Beweging.net, het vroegere ACW, dat in 2000 haar steun gaf aan de lijst NCD van burgemeester Tom Van Herreweghe, die zich afscheurde van CD&V. Ook OCMW-raadslid Bettie De Mul stapt over. Op de CD&V-lijst zullen ook François Suys, Dirk Van Mulders, Rita De Maeyer, Linda Steps, Dorien Meskens, Sigrid Bertier, Dirk Stallaert, Bea Van den Broeck, Bettie De Mul, Marlowis Verest, Pol Verest, Ronald Van Gemerde en Firmin Vermeir staan. Huidig NCD-schepen Nadine Sertijn maakte haar beslissing nog niet bekend. Volgens burgemeester Tom Van Herreweghe blijft NCD zeker bestaan. (Foto: Tom Van Herreweghe)

Spijbelende jongelui naar school gevoerd

DENDERMONDE ● De politie heeft in Dendermonde een actie gehouden tegen overlast in het centrum. Twee wijkteams trokken met twee hondengeleiders en hun Mechelse herders op voetpatrouille om overlast van hangjongeren in de stationsbuurt aan te pakken en uit te kijken naar spijbelende jongeren en jongeren die het schoolreglement niet naleefden. Een 150-tal jongelui werd gecontroleerd en over de middag betrapte de politie verschillende scholieren die onrechtmatig de school hadden verlaten. Zowel de school als de ouders werden daarvan verwittigd. Ook aan het staion hingen spijbelaars rond. Die werden naar school gebracht. Er volgen nog gelijkaardige acties.

Patattenmolen open voor leerlingen

BUGGENHOUT ● De Patattenmolen aan de Krapstraat in Opstal bij Buggenhout werd in 1816 gebouwd als graanmolen. De molen leed zwaar onder beschietingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1921 werd de door wind aangedreven maalinrichting vervangen door een mechanische installatie. De molenromp en de maalderij werden in 1998 beschermd als monument en samen met de omgeving ook als dorpsgezicht. Buggenhout, die eigenaar is van de molen, heeft de site heringericht en de molen zelf gerestaureerd, opdat ze weer zou kunnen malen. Volgens N-VA-schepen Jan Jacobs kan het niet om zo veel geld in de opknapbeurt te steken om vervolgens niets met het gebouw te doen. Daarom sloeg de gemeente Buggenhout de handen in elkaar met de Erfgoedcel Land van Dendermonde. Molenaars doen de molen draaien en geven rondleidingen. Heel het verhaal van de molen werd in een educatief pakket verpakt.