AL HET NIEUWS UIT
BEVEREN, KRUIBEKE,
SINT-GILLIS-WAAS, STEKENE
EN TEMSE


Uitbater bistro zet vandalen op Facebook

TEMSE ● De uitbater van horecazaak Bistro Temse op de Wilfordkaai in Temse heeft de vandalenstreken van een duo op Facebook geplaatst. De foto’s zijn afkomstig van de bewakingscamera van de zaak. Die filmde zondagmorgen omstreeks 3 uur hoe een man en een vrouw het terras binnengedrongen, een asbak over de tafels uitgoten en een kandelaar meenamen. Het terras kreeg al eerder ongewenst bezoek.

Senior uit bus geëvacueerd

STEKENE ● De brandweer heeft donderdagmorgen een vrouw geëvacueerd uit een autocar. Toen de bus met senioren op weg naar Hulst langs de parallelweg van de E34 over een vluchtheuvel reed, schoot er iets in de rug van de vrouw, zodat die niet meer kon bewegen en het uitriep van de pijn. De buschauffeur stopte en in de Trompstraat en belde de hulpdiensten. Brandweerlieden van Melsele, Stekene en Sint-Gillis-Waas snelden ter plaatse om de vrouw uit de tourbus te evacueren zodat ze met de ziekenwagen naar het ziekenhuis AZ Nikolaas kon gebracht worden.

Waaslands bos wordt 629 hectare groter

STEKENE, SINT-GILLIS-WAAS, MOERBEKE, SINT-NIKLAAS, BEVEREN, WAASMUNSTER, LOKEREN ● Midden mei begint de inspraakronde over de bescherming van de 629 hectare bossen, die Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege in het Waasland wil beschermen. Het zijn vooral bossen die niet in bos- of natuurgebied liggen, maar als bouwgrond, industriezone of recreatiegebied geboekstaafd werden. In Stekene wil Schauvliege 229 hectare bos beschermen rond Polken en Klein Sinaai en in het noorden. Die Bossen sluiten, net zoals de 30 hectare in Sint-Gillis-Waas aan bij het Stropersbos. Dat is omzeggens het grootste bos in Oost-Vlaanderen. In Moerbeke wordt 41 hectare bos beschermd, aansluitend op het al 2901 hectare grote Heidebos. In Sint-Niklaas wordt 146 hectare bos beschermd. Een groot deel daarvan staat voor de uitbreiding van De Fondatie van Boudelo, ten zuiden van het Kanaal van Stekene in Sinaai. In Beveren wordt 11 hectare bos langs het parkbos Hof ter Saksen beschermd. In Waasmunster is dat het geval voor 143 hectare, vooral bij het Eekhoekbos. Dat bos is privé-eigendom, maar recent werden waarover akkoorden gesloten om het bos toegankelijk te maken. Ten noorden van Lokeren wordt 29 hectare bos beschermd. Het openbaar onderzoek duurt tot 14 juli.

Rusthuis Ter Wilgen wordt psychiatrie

SINT-NIKLAAS, TEMSE ● AZ Nikolaas zal nog dit jaar de psychiatrische afdeling uit Temse onderbrengen in het voormalige rusthuis Ter Wilgen langs de Hospitaalstraat in Sint-Niklaas. De afdeling zal 30 bedden tellen. Op de site in Temse worden er door het OCMW assistentiewoningen gebouwd in de oude ziekenhuisgebouwen. OCMW-voorzitter Mike Nachtegael overhandigde de sleutels van Ter Wilgen al aan Stefan Van den Brouck van AZ Nikolaas. Het rusthuis staat leeg sinds de 118 bewoners recent naar het nieuw zorgencentrum De Gerda verhuisden. Binnen een tiental jaar wordt er een nieuw ziekenhuis opgetrokken langs de rand van de stad. Dan zullen de patiënten van de open psychiatrie voor mensen met acute psychische problemen uit Ter Wilgen opnieuw verhuizen naar het nieuwe gebouw. Er wordt ook een gedeelte van de administratie ondergebracht en een gedeelte van het ziekenhuis wordt afgebroken om voor extra parkeerplaatsen te zorgen.

Vermeende brand bleek enkel waterdamp

RUPELMONDE, KRUIBEKE ● De brandweer werd er vrijdag omstreeks 10 uur van verwittigd dat het brandde in een appartementsgebouw in de Geraard de Cremerstraat in Rupelmonde bij Kruibeke. De vrouw, een inwoonster van de residentie had rook opgemerkt op het dak van het appartement van de buurvrouw. De brandweer evacueerde alle inwoners van het gebouw, maar trof er geen rook aan, enkel waterdamp die opsteeg toen de zon het water op het plat dak deed verdampen. Dat zette de buurvrouw wellicht op een verkeerd been. Daarop konden de bewoners weer naar hun woonsten.

Tachtigjarige fietsster zwaargewond

TEMSE, SINT-NIKLAAS ● Op het kruispunt van de N16 met de Doornstraat in Temse werd vrijdag omstreeks 13.30 uur een 80-jarige fietsster uit Sint-Niklaas aangereden. Ooggetuigen verklaarden dat de vrouw het rode licht negeerde bij het kruisen van de rijweg en vervolgens werd aangereden door de bestuurder van de wagen van een koerierdienst. De vrouw viel en raakte daarbij zwaargewond. Begeleid door een urgentiearts werd ze overgebracht naar het AZ Nikolaas. Toen de vrouw de eerste zorgen werd toegediend werd de N16 richting Sint-Niklaas een tijdlang afgesloten.

OCMW’s werken voortaan samen

KRUIBEKE, BEVEREN, SINT-NIKLAAS, WACHTEBEKE, ZWIJNDRECHT ● Ook de gemeenteraad van Kruibeke heeft groen licht gegeven aan het nieuw Zorgbedrijf Waasland. In dat bedrijf werken de OCMW’s van Beveren, Kruibeke, Sint-Niklaas, Wachtebeke en Zwijndrecht samen. Dat moet er voor zorgen dat er efficiënter kan worden gewerkt en dat de prijzen dien klanten van e OCMW’s betalen voor, bijvoorbeeld, de thuiszorgdiensten, de lokale dienstencentra of de zorgencentra betaalbaar blijven. Het Zorgbedrijf start begin 2018.