AL HET NIEUWS UIT
BERLARE, LAARNE, ZELE,
WETTEREN EN WICHELEN


Harley Davidson gegrepen door Mercedes

WETTEREN, BLANKENBERGE – Omstreeks 18 uur maandagavond raakte een motorrijder uit Blankenberge gewond op de Serskampsteenweg in Wetteren. De motorrijder sloeg af ter hoogte van de woning in de Serskampsteenweg 247, toen zijn Harley Davidson gegrepen werd door een Mercedes die in de richting van Wetteren reed. De motorrijder kwam ten val en raakte buiten bewustzijn. Hij werd inderhaast naar het ziekenhuis gebracht, maar was snel aan de beterhand. (InOost.be – 10 oktober 2017)

Reeds vijftiental keer combitaks opgelegd

ZELE ● Sinds de «combitaks» begin dit jaar werd ingevoerd, werden al een vijftiental boetes van 150 euro uitgeschreven, zegt burgemeester Patrick Poppe. De taks wordt vooral opgelegd aan jongeren, die amok maken en vervolgens door de politie naar huis worden gebracht. Door de betaling voor de rit naar huis worden ze toch gestraft.

Kleine Molenstraat afgesloten voor werken

OVERMERE, BERLARE ● Tot 15 juni blijft de Kleine Molenstraat in Overmere gedeeltelijk afgesloten voor het verkeer. Er worden rioleringswerken uitgevoerd. De wijk inrijden kan enkel via de Broekstraat en het Wilgenpark.

54 parkeerplaatsen dreigen te verdwijnen

WETTEREN ● Het schepencollege van Wetteren wil meer ruimte creëren voor voetgangers, fietsers en mensen die het openbaar vervoer gebruiken. Auto’s zullen, zodra de nieuwe parking aan de Scheldekaai in Wetteren in september open is, zo veel als mogelijk uit het centrum worden geweerd. Voor het bergen van fietsen worden opbergruimtes voor tien fietsen met het silhouet van een auto geplaatst worden in de Florimond Leirrensstraat, Stationsstraat en op de Markt. Op die Markt zullen er 54 parkeerplaatsen verdwijnen: alle parkeerplaatsen in het midden van de Markt en de parkings aan de rand van de straat. Op die plaatsen komen er een petanqueplein, waterpartijtjes voor kinderen en extra bomen. Een aantal parkeerplaatsen gaat ook naar extra parkeerplaatsen voor mensen met een beperking, Cambio deelwagens, bak- of ligfietsen en een oplaadpunt voor elektrische wagens. Het idee moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

Tot twee jaar cel voor Roemeense dieven

GENT, ZELE ● Drie Roemeense dieven werden door de strafrechter veroordeeld tot celstraffen gaande tot twee jaar met uitstel en 6.000 euro boete, waarvan slechts de helft effectief. De drie stalen zowel in Gent als in Zele heel wat koper en aluminium. Ze gingen er vandoor met 600 meter koperdaad van netbeheerder Elia, drie houten haspels koperkabel van Fabricom en 3.500 meter aluminium kabel en een vrachtwagen van een bedrijf uit Zele.

Oud gemeentehuis Serskamp verkocht

SERSKAMP, WICHELEN ● De intercommunale DDS heeft het oud gemeentehuis van Serskamp bij Wichelen aangekocht voor 257.600 euro. Het pand wordt gesloopt en vervangen door een pand met een handelsruimte en één of twee woongelegenheden.

Container vat vuur bij Fabricom

WETTEREN ● Een container met elektrisch afval vatte donderdag omstreeks 11.15 uur vuur op de site van Fabricom in de Vantegemstraat op het gelijknamige industriepark in Wetteren. De container was gevuld met oude straatlampen en andere elektrische toestellen, die Fabricom wisselt bij een aantal netbeheerders in Oost- en West-Vlaanderen. De brand zorgde voor een hevige rookontwikkeling. Het personeel en de brandweer konden vermijden dat het vuur oversloeg op ander materiaal.

Criminaliteit sterk gedaald

ZELE, BERLARE ● Ook in de politiezone Berlare-Zele lag de criminaliteit vorig jaar een stuk lager dan in 2015. Het aantal inbraken nam af van 82 naar 65 en de inbraakpogingen van 44 naar 34. Het aantal fietsdiefstallen zakte van 103 naar 86. Dat zijn gevolgen van de grotere inzet van politie na de diverse terreuraanslagen in het land. Ook reageren inwoners almaar sneller en zijn er meerdere buurtinformatienetwerken actief, die alarm slaan zodra er wat gebeurt. Ook de ongevallen namen af van 134 naar 124. Zwart punt blijft de N467, de doortocht voor Berlare, waar bij tien ongevallen gewonden vielen. Er werden wel meer gas-boetes uitgeschreven voor nachtlawaai. Het waren er 20 in 2016, terwijl dat er een jaar eerder nog maar 9 waren. Veel van dat nachtlawaai heeft te zien met hangjongeren, vooral in Zele. Dat werd inmiddels een aandachtspunt voor de politie, die ook geholpen wordt door de extra camera’s die werden gehangen. Hekel punt is ook het drugsgebruik. Het aantal navolgende processen-verbaal inzake drugsgebruik nam de jongste jaren toe, vooral doordat er meer op drugs wordt gewerkt, de gebruikers beter worden opgevolgd en de vaak diepere oorzaken worden opgespoord.

Laarnesteenweg afgesloten voor werken

WETTEREN ● Tot half juni is er geen verkeer mogelijk op de Laarnesteenweg, tussen Kapellendries en de gemeentegrens in Wetteren. De weg krijgt een nieuwe toplaag in asfalt. De werken beginnen op maandag 29 mei. Fietsers kunnen wel passeren. Het verkeer van en naar Laarne wordt omgeleid langs de Mellestraat in Laarne en de Schoorstraat, Kortewagenstraat en Cooppallaan in Wetteren. Ook De Lijn neemt de omleiding, zodat lijnbussen op een aantal haltes van lijn 34 gedurende de werken niet zullen stoppen.

Aantal inbraken daalt jaar na jaar

WETTEREN ● Het aantal inbraken in de politiezone Wetteren, Laarne en Wichelen is sinds vijf jaar aan het dalen. Terwijl er in 2012 nog 381 inbraken gepleegd werden, waren er in 2016 nog maar 231 inbraken in woningen, bedrijven, openbare gebouwen en containerparken of pogingen daartoe. Volgens de politie is vooral de alertheid van de inwoners daar de oorzaak van. Mensen bellen sneller de 101 zodra ze iets verdacht zien. Driekwart van de verdachten van inbraken worden gevat na een tip van omwonenden.

Ravage na spectaculaire crash

MIDDELKERKE, BERLARE ● Langs de Vaartdijk-Zuid in Middelkerke raakten een 23-jarige bestuurder uit Berlare en zijn 21-jarige vriendin zondag als bij wonder lichtgewond na een spectaculaire crash. Omstreeks drie uur reed de chauffeur, die uit de richting van Nieuwpoort kwam, over een verkeersdrempel bij een wegversmalling. Hij verloor de controle over het stuur van de auto, die over de kop ging en op het dak in een voortuin belandde. Beide twintigers werden door de brandweer van Middelkerke uit het autowrak bevrijd en werden lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. De ravage op de straat, de tuin en de rondgestrooide brokstukken waren zo groot dat de straat langs het kanaal urenlang werd afgesloten voor het verkeer om het puin te ruimen.