HET NIEUWS UIT
AALTER, EVERGEM, NEVELE,
KNESSELARE, LOVENDEGEM,
WAARSCHOOT, ZOMERGEM EN DEINZE


Zwangere vrouw zwaargewond bij botsing

MERENDREE, HANSBEKE, NEVELE – Bij een frontale aanrijding op de N461 tussen Hansbeke en Merendree bij Nevele, omstreeks 7.15 uur maandagmorgen, raakte een zwangere vrouw zwaargewond. De andere bestuurder raakte lichtgewond. De exacte omstandigheden van het ongeval zijn nog niet duidelijk. (InOost.be – 20 november 2017)

Motorrijder door taxi weggemaaid

ANTWERPEN, EVERGEM – Omstreeks 16.30 uur dinsdagnamiddag raakte een 29-jarige motorrijder uit het Oost-Vlaamse Evergem zwaargewond, toen hij op de kruising van de Lange Dijkstraat en de Cassiersstraat in Antwerpen gegrepen werd door een taxi. De man werd in kritieke toestand naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht. De taxichauffeur, een man van 63 jaar, kwam een klant oppikken in de Lange Dijkstraat. Toen de klant niet opdaagde, maakte de chauffeur rechtsomkeer en greep de motorrijder. (InOost.be – 10 oktober 2017)

Waarschoot, Lovendegem en Zomergem gaan dan toch voor een fusie

WAARSCHOOT, LOVENDEGEM, ZOMERGEM – Dit keer met Open Vld stellen de drie CD&V-burgemeesters van Waarschoot, Zomergem en Lovendegem een nieuw plan voor voor de fusie van de Lievegemeenten. Nadat de liberale coalitiepartner eerder dit jaar bij een eerste fusie niet betrokken werd, trok die de stekker uit de plannen tot fusie. Nu zat Open Vld wel bij de fusiegesprekken mee aan tafel en kwam het tot een constructieve basis voor een effectieve fusie. In Lovendegem en Waarschoot zit Open Vld mee in de meerderheid. Ook Open Vld van Zomergem werd bij de plannen betrokken. Na de fusie tussen Waarschoot, Zomergem en Lovendegem zal de nieuwe gemeente net geen 26.000 inwoners tellen, iets meer dan Eeklo. (InOost.be – 19 september 2017)

Gemeenteraden beslissen over fusie

AALTER, KNESSELARE – Op 11 oktober om 20 uur houden zowel Knesselare als Aalter simultaan een gemeenteraad. De gemeenteraadsleden, in beide gemeenten met een ruime meerderheid, moeten er oordelen over de definitieve en onomkeerbare fusie van Aalter en Knesselare. Beide raden gaven al voor het zomerreces hun principiële goedkeuring voor de fusie tot de nieuwe gemeente Aalter. De politieke partijen trekken dan op 14 oktober 2018 met één lijst naar de kiezers in de twee gemeenten samen. Op 31 december 2018 valt definitief het doek over het onafhankelijke Knesselare. (InOost.be – 19 september 2017)

Pierlalastoet ging weer niet uit

URSEL, KNESSELARE – Ook deze tweede zondag van september ging de Pierlalastoet in Ursel bij Knesselare niet uit. Het Pierlalacomité dat de ommegang organiseert bestaat echter nog en blijft ook bestaan, maar slaagde er voor het tweede jaar op rij niet in nieuwe mensen te vinden om de optocht te dragen. De stoet gaat al uit sinds 1963. Volgens de legende werd Pierlala, een volksfiguur die wat weg heeft van Tijl Uilenspiegel, geboren in de Katerhoek in Ursel. Er zijn lang niet genoeg mensen, die van maanden vooraf willen helpen om praalwagens te versieren en de stoet te helpen opbouwen. Die 25 mensen worden niet gevonden. (InOost.be – 18 september 2017)

Vijftiger omgekomen in fietstunnel

AALTER, KNESSELARE – De vijftiger Jules Dekeyzer uit Knesselare kwam maandagavond zwaar met de fiets ten val in de fietserstunnel onder de sporen aan de Drogenbroodstraat, bij het station van Aalter. De man kwam slecht neer en overleed ter plaatse. Het fietspad is er erg smal. Volgens burgemeester Patrick Hoste bestaan er plannen voor de vernieuwing van het station van Aalter. De perrons, maar ook de doorgangen voor voetgangers en fietsers worden dan aangepakt. (InOost – 2 augustus 2017)

SK Nevele kan verder voetballen

NEVELE ● Derdeprovincialer SK Nevele kan verder voetballen op de terreinen langs Vaart Rechts in Nevele. Het gemeentebestuur en de voetbalvereniging hebben hun geschillen uitgesproken en de scherpe kantjes afgevijld. Daarop heeft het gemeentebestuur een nieuw huurcontract opgesteld, nadat het er lange tijd naar uitzag dat SK Nevele op straat zou komen te staan.

Fusie van Aalter en Knesselare aanvaard

AALTER, KNESSELARE ● De gemeenteraden van Aalter en Knesselare hebben simultaan de fusie van beide gemeenten goedgekeurd. De nieuwe gemeente zal Aalter heten en, net zoals Bellem, Lotenhulle en Poeke, worden Knesselare en Ursel deelgemeenten. Ook het aantal gemeenteraadsleden en het schepencollege slanken vanaf 1 januari 2019 af en er blijft natuurlijk nog maar één burgemeester over in plaats van twee. «Samen. Sterker. Beter.» luidt de slogan die de plannen moet aanzwengelen. Det gemeentehuis zal dat van Aalter worden, maar ook op het huidig gemeentehuis van Knesselare blijven, onder meer, de diensten van de burgerlijke stand en stedenbouw bereikbaar. Door de vrijwillige fusie zal zowel Aalter als Knesselare een schuldafbouw van 500 euro per inwoner krijgen, een totaal van ruim 14 miljoen euro dat in Aalter en in de deelgemeenten zal worden geïnvesteerd, zoals in een nieuw ontmoetingscentrum in Knesselare en Ursel, een polyvalente zaal in Knesselare en de renovatie van de dorpskernen van Knesselare en Ursel. De inwoners van het huidige Knesselare kunnen vanaf 1 januari 2019 op het containerpark van Aalter terecht en lagere belastingen betalen, zoals in Aalter het geval is. Beide gemeenten samen zullen om en bij de 30.000 inwoners tellen. Pieter De Crem wordt volgend jaar ongetwijfeld trekker van de CD&V-lijst voor de fusiegemeente. De Crem wil graag een kartel vormen met N-VA.