AL HET NIEUWS UIT
AALST, LEDE, DENDERLEEUW,
ERPE-MERE EN HAALTERT Oost-Vlaamse weduwe met messteken door vriend omgebracht

MIDDELKERKE, HAALTERT – Zaterdag gaf de 67-jarige Emmanuel V. zich aan bij de politie. De man verklaarde dat hij zijn vriendin met een mes had omgebracht. In haar flat, in de Leopoldlaan vlakbij de Zeedijk van Middelkerke, vond de politie inderdaad het lichaam van de 68-jarige Miriam Van Poel. De vrouw uit het Oost-Vlaamse Haaltert had het tweede verblijf van toen haar man nog leefde. De weduwe kwam er regelmatig met haar nieuwe vriend Emmanuel V. Vrijdagavond kwam het tussen beide andermaal tot een hoog oplaaiende ruzie. V. nam een mes en stak er meerdere keren mee naar Miriam Van Poel. De vrouw stierf ter plaatse. De man werd gearresteerd en door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden. Het entourage en de familie van Miriam Van Poel was niet te spreken over de relatie die de welstellende gepensioneerde bankbediende met V. sinds vijf jaar aanknoopte. Ze beweren dat V. loog over zijn verleden als kinesist, veel dronk en vervolgens telkens ruzie maakte met Miriam en haar gasten. Het kwam vaak tot een breuk tussen beide, maar telkens werden de plooien weer gladgestreken. Het slachtoffer woonde in de Achterstraat in Haaltert en was ­financieel verantwoordelijke bij ­seniorenvereniging Okra Haaltert, waar ze ook danscursussen organiseerde. Miriam Van Poel laat twee kinderen en vier kleinkinderen achter. (InWest.be – 16 oktober 2017 – foto Okra Haaltert)

Resten gevonden in Sint-Martinuskerk

AALST - Op zondag 20 augustus, van 10 tot 12.30 en van 13.30 tot 18 uur, vindt weer een archeologische rondleiding plaats op de werf in de Sint-Martinuskerk in Aalst. Archeologen gaan in die oudste parochiekerk van Aalst de vondsten na in een 20-tal putten en de tussenliggende tracés, waar een ondergronds verwarmingssysteem wordt ingegraven. Er werden al meerdere sporen gevonden van een vroegere kerk, waaronder graven en muurresten. (InWest – 13 augustus 2017)

Tot achttien maanden voor dieven Krefel

OOSTENDE, BRUGGE, AALST – In Brugge heeft de strafrechter twee mannen van Arabische origine veroordeeld tot respectievelijk een jaar gevangenisstraf met uitstel en 18 maanden effectief. De twee sloegen toe in meerdere winkels van de electroketen Krefel, waar ze in een beurs in de jas Macbook Pro’s stalen, na de beveiliging te verwijderen. Het duo sloeg toe in Aalst, Brugge en Oostende. Na de diefstal in Oostende, eind 2016, werd een van hen, M.Y., gearresteerd. Die verklikte zijn kompaan K.B., die ontkent. (InWest – 11 augustus 2017)

Haaltert weer onbestuurbaar verklaard

HAALTERT – De gemeenteraadsleden van CD&V, Centrumlijst VLD en Open & Liberaal van Haaltert hebben vrijdagavond voor de vierde keer de onbestuurbaarheid van de gemeente afgekondigd. Vorige keer werd dat besluit door de Raad Van State geschorst. De miserie begon toen in 2016 twee leden van coalitiepartner Open & Liberaal met CD&V en Centrumlijst VLD de gemeente voor het eerst onbestuurbaar verklaarden. (InOost – 5 augustus 2017)

Vijftien reeën doodgereden

OOST-VLAANDEREN ● Met sensoren zullen de bermen worden afgetast naar de aanwezigheid van grof wild in de wegbermen. Wanneer er zich everzwijnen of reeën bevinden, dan zullen de maximale snelheden automatisch worden verlaagd. Dat is ook nodig, zegt Natuurpunt, want op de Oost-Vlaamse wegen werden in 2016 maar liefst 980 zoogdieren doodgereden, waaronder vijftien reeën. De meeste slachtoffer vielen op de E17, de E34 en de N45 tussen Aalst en Ninove. Op de E17 in Waasmunster werd twee weken terug nog een ree aangereden. Daarop gebeurde een zwaar ongeval achteraan in de file. Natuurpunt vraagt natuurlijk dat automobilisten waakzaam zijn, maar wil ook dat de overheid maatregelen neemt. Dat kan met de sensoren, maar ook met ecoducten en wildtunnels.

Katten komen om in brandende woning

HERDERSEM, AALST ● Omstreeks 4.30 uur zondagmorgen heeft het gebrand in een rijwoning in de Alfons De Cockstraat in Herdersem bij Aalst. Het vuur ontstond achteraan de woning. De vrouw die in het huis woont kon zelf uit de brandende woning ontkomen. Haar twee katten werden na het blussen niet meer teruggevonden. Het huis is onbewoonbaar. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

Brand in het destructiebedrijf Rendac

DENDERLEEUW ● Omstreeks 23.30 uur is er brand in het destructiebedrijf Rendac in Denderleeuw. Brandweerkorpsen van Denderleeuw en Ninove snelden ter plaatse en troffen er een brand aan in een ventilatieschacht. Die uitlaat most worden open geslepen om het vuur te kunnen bestrijden. Vermoedelijk ontstond de brand toen hete stoom in de ventilatie terecht kwam, wat voor kortsluiting zorgde. Bij Rendac worden krengen van dieren verwerkt.

Zeventienjarigen betast op Vredesplein

AALST ● De ouders van twee zeventienjarige meisjes uit Aalst hebben klacht neergelegd tegen een man van vreemde origine, nadat de meisjes vertelden dat ze in de nacht van 21 op 22 april door de man werden benaderd, betast en gekust. Dat gebeurde op het Vredeplein in Aalst. Beide 17-jarigen, Alexandra V. en Lore U. waren die nacht uit geweest en keerden rond 3.30 uur te voet terug naar huis. Een man van vreemde origine liep achter hen, gaf ze plots een tik op de bips en trok Lore bij de haren en de arm, toen ze wilde weglopen. Het andere meisje sloeg de kerel, zodat hij zijn greep op Lore moest lossen, maar werd dan zelf bij de haren getrokken. Een van beide kon de politie bellen en twee passanten kwamen hen helpen. De verdachte bleef gewoon staan. Meer nog: hij zou op dat moment nog een van de meisjes gekust hebben. De verdachte werd gearresteerd door de politie. Omdat hij dronken was, werd hij opgesloten om te ontnuchteren en daags daareop vrijgelaten. De meisjes hadden toen ook nog niet gezegd wat er echt gebeurd was, noch aan de agenten, noch aan hun ouders. De man werd opgeroepen voor een verhoor. De politie wil er zo nodig de camerabeelden uit de buurt bij halen.

Jaar cel met uitstel voor agressieveling

AALST ● De 62-jarige A.I. uit Aalst werd door de strafrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar met uitstel en 300 euro boete voor het toebrengen van slagen en verwondingen en het bezit van een verboden wapen. De man ging op 12 september 2015 op de vuist in Aalst en had – toen de agenten hem tot bedaren aanmaanden - een knipmes op zak.

Zaakvoerder van bouwbedrijf voor rechter

SINT-LIEVENS-HOUTEM, LEDE ● Het bouwbedrijf Rentabel uit Lede staat terecht omdat het, volgens de arbeidsauditeur, onvoldoende veiligheidsmaatregelen nam, toen de 55-jarige Poolse arbeider Jacek Piwowarski op 14 maart 2016 in een tuin aan de Ossenbroeck in Sint-Lievens-Houtem een knotwilg snoeide en viel. De man viel vier meter naar beneden en was op slag dood. Volgens de aanklager had de Pool totaal geen ervaring met dat soort werk en waren speciale beschermingsmaterialen niet voorhanden. De verdediging stelde van wel. Omdat er nog steeds discussie bestaat over de doodsoorzaak van de Poolse arbeider moet een nieuwe deskundige uitmaken of de man overleed als gevolg van een val of door een andere reden zoals en hartaanval.

Nieuwe meerderheid keldert hele agenda

HAALTERT ● Op de gemeenteraad van Haaltert werd maandag geen enkel agendapunt goedgekeurd. CD&V-fractieleider Phaedra Van Keymolen – de gedoodverfde nieuwe burgemeester – had dat al van meet af aan aangekondigd. CD&V, CL-VLD en Open & Liberaal stemden alle punten van tafel. De drie partijen hebben de feitelijke meerderheid, maar burgemeester Veerle Baeyens van N-VA, de onafhankelijke burgerbeweging AHA, N-VA en Sp.a leggen zich daar niet bij neer.